Over mij

 

JOKE BERENSEN

 

Op creatief gebied ben ik een omnivoor.

Al van jongs af aan fröbel ik, knippen, plakken, handwerken, papier-maché, riet, touw knopen (macramé) etc. 

Ik speelde als kind kartonnen klarinet en (een piepkleine) harmonica, mondharmonica, ging naar de Muziekschool, waar ik blokfluit leerde spelen (zoals toen gebruikelijk).

Vanaf mijn zestiende speel ik klassiek gitaar.

Na mijn schooltijd werkte ik korte tijd in Nederland en vertrok toen naar Engeland om daar een klein jaar in een hotel te werken, eerst in de bediening in het restaurant en daarna achter de receptie en de (koperen)  bar.

Weer terug in Nederland volgt een periode van 20 jaar, waarin ik (op verschillende plaatsen) directiesecretaresse was. Altijd werkte ik te hard en ik kwam te weinig aan mijzelf toe. Toen was ik op, psychisch en lichamelijk (na een operatie waar ik niet goed uit kwam).

Langzaam krabbelde ik op en probeerde mijn tomeloze creativiteit vorm te geven en aan te vullen met diverse soorten cursussen.

 

Ik hou van schrijven: proza, korte verhalen, poëzie, light verse, waddenpoëzie en liedteksten. Voor al deze schrijfvormen heb ik opleidingen heb gevolgd (LOI, Schrijversvakschool ’t Colofon, Poëzieboot Seefugel).

Sinds de Liedtekstcursus (1999) komen de deelnemers, de Lyrische Lairesse,  bijna elke maand bij elkaar om eigen teksten te bespreken. We nodigen af en toe gastsprekers uit.

Edelsmeden is ook een grote hobby van me en nu weef ik ook armbandjes, hangers etc.

Toen ik ontdekte dat er een handel in onderdeeltjes voor teddybeertjes was, stortte ik me daar op. Momenteel maak ik het liefst kleine beertjes met ledematen die allemaal bewegen. Het kleinste beertje, Spoekie, is 4 cm groot en hij heeft een gebreid hemmetje aan dat ik met breinaald 1 heb gebreid met katoen no. 1.

Speksteen vind ik heerlijk om te bewerken. De stenen voelen zacht en warm aan.

Voor het maken van bronzen heb ik een cursus gevolgd en tevens heb ik eens van het begin tot het eind een beeldje gemaakt, van een naaktmodel. Eerst een wassen model, toen gietgereed gemaakt en tenslotte uit het gips gehakt en afgewerkt. Een hele klus, maar het geeft wel grote voldoening.

Zijdeschilderen is ook leuk, hoewel ik dat momenteel minder doe.

Jos en ik volgden enkele cursussen ambachtelijk boekbinden, wat een prima gezamenlijke hobby is geworden.

 

Bij het klassiek gitaarspelen en de sopraanblokfluit is het niet gebleven. Ik speel nu ook harp, mayuri, sitar-lier, mandoline, citer, concertciter, ukelele, dwarsfluit, double flute, sopranino blokfluit, altblokfluit, tenorblokfluit, en basblokfluit. Verder speel ik van alles dat ik tegenkom en leuk vind: trommel, occarino, buzzing bow, duimpiano, ghostwhistle, soundtubes, klankschaal, bekken, guord, rainstick, (een beetje) didgeridoo.

 

JOS

Sinds 1983 wonen Jos Spapens en ik samen. We zijn gelukkig.

We hebben zes huisdieren, waar we dol op zijn:

honden:

Tansy Mansi, Cavalier King Charles Spaniel (geb. 2005), driekleur

Benjamin van Rachielia, Cavalier King Charles Spaniel (geb. 2010), Blenheim (wit/rood)

katers:

Gimli, British Blue (geb. 2004) 

Spetter (Cosmo), blue-white British Shorthair (geb. 2004)

Lord Graham, British Cream (geb. 2008)

Gide, black gold tabby blotched British Shorthair (2013)

 

Onze onvolprezen Entlebucher Sennenhond Angie Ursa van de Oude Haagsche hebben wij tot ons grote verdriet op 20 juli 2010 moeten laten inslapen. Zij werd ruim twaalf en een half jaar.
Duncan, onze lieve chocolate white British shorthair, hebben wij op 17 februari 2013 helaas moeten laten inslapen. Hij werd 10,5 jaar.